Ride2Work Cluj

Ce reprezinta Ride2Work?

Ride2Work e o comunitate a iubitorilor de biciclit care se adreseaza persoanelor posesoare si iubitoare de biciclete si care incurajeaza mersul la lucru pe bicicleta. Ce fac ei e sa promoveze cat mai mult acest mod de deplasare si sa incurajeze pe oricine sa adopte bicicleta ca cel mai bun, sanatos si viabil mijloc de transport inspre-dinspre job si nu numai.

Scopul lor e sa ii faca pe oameni sa constientizeze impactul pozitiv al folosirii bicicletei in oras (prin beneficiile asupra mediului, traficului, sanatatii) si sa elimine cat mai mult din prejudecatile asociate folosirii bicicletei (mersul pe ea e periculos, obositor, riscant sau incomod). Poate nu sunt neaparat prejudecati, ci mai degraba temeri, unele fondate, altele nefondate. Oricum ar fi, ei sustin miscarea, sportul si implicarea cetatenilor orasului Cluj-Napoca in acest proiect, ceea ce mi se pare super.

Joi, in cadrul evenimentului din Clubul Cotton din Cluj, am aflat si eu mai multe despre ei.

Partenerii principali sunt: Registul de bicilete si JCI Cluj. Din cate am inteles, in viitor vor sa organizeze urmatoarele evenimente si activitati:

  • implicarea companiilor care sa sustina proiectul (firma Arobs e implicata), pe de o parte prin incurajarea angajatilor sa foloseasca bicicleta ca mijloc de transport spre job si pe de alta parte, prin includerea ei in pachetul de beneficii pentru angajati (poate firma sa puna la dispozitie biciclete pentru angajati)
  • organizarea de evenimente care sa presupuna folosirea de biciclete (asemanatoare activitatilor gen crosul companiilor si alte evenimente sportive)
  • ateliere de invatat adultii sa se dea cu bicicleta (mi se pare o idee foarte buna)

Tot joi s-a facut si o scurta prezentare a partenerilor. Despre registrul de biciclete auzisem dar inca nu mi-am inregistrat acolo bicicleta. O sa ma ocup de asta cand ajung in Sibiu.

Care sunt beneficiile de a inregistra o bicicleta pe site-ul Registrului de biciclete?

  • E un serviciu gratuit
  • Devii proprietar al bicicletei cu acte in regula (propietar cu document)
  • E o masura in plus de siguranta
  • Beneficiezi de posibilitatea de a-ti recupera bicicleta in cazul in care iti este furata (deocamdata rata recuperarilor e mica)
  • Faci parte dintr-o comunitate
  • Poti sustine proiectul donand intre 24-44 lei pentru a sustine comunitatea iar in schimbul sumei donate vei putea primi un autocolant de lipit pe bicicleta

Procedeul de inscriere e simplu. Completezi datele tale si ale bicicletei (din care cea mai importanta informatie e seria de cadru a bicicletei care la majoritatea e gravata sub butuc) sau ale bicicletelor pentru ca poti sa inscrii mai multe.

Cei de la Registrul de biciclete au pus la dispozitia participantilor dornici sa se dea cu bicicleta si 2 modele modificate (vedeti sageata) de la Pegas.

bicla modificata

Nicio surpriza, nu am incercat sa vad cum merg cu ele pentru ca mi-am dat seama ca  o sa cad neavand antrenament pe astfel de biciclete si cand zic antrenament ia uitati la ce ma refer. Cele 2 modele de biciclete functioneaza ALTFEL pentru ca au fost modificate.

In loc de concluzie: cei de la Ride2work isi doresc ca in jurul proiectului sa se formeze o masa critica din cat mai multe mii de biciclisti. Le doresc succes, e un proiect fain care merita incurajat si promovat. Tinand cont ca vorbim de un oras plin de tineri, cred ca se va dezvolta foarte mult si frumos, intr-o directie care sa il faca demn de urmat si in alte orase din tara.

Pana atunci, mie nu-mi ramane decat sa incep sa folosesc bicicletele de oras la care am acces (cand sunt disponibile, evident si sa sper ca o sa se infiinteze mai multe statii) prin intermediul proiectului Cluj Bike si sa folosesc bicicleta de imprumut cat de des.

card-cluj-bike

Cel mai probabil, la inceput o sa cobor din Zorilor cu bicicleta pana imi reintru in ritm (la vale e mai usor) si nu pot decat sa le doresc si colegilor si altora sa isi faca curaj si sa inceapa ride2work.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s