Acumulatori, hidrogen, baterie lichida, FlowCell la masinile eco friendly

nanoFlowcell quantinoDaca tot am abordat topicul auto, m-am gandit sa mai scriu un articol cu niste idei despre 3 tehnologii mai vechi si noi in ceea ce priveste masinile electrice care functioneaza pe baza unor:

  1. acumulatori cu electrolit (acid)
  2. hidrogenul
  3. apa sarata, bateria lichida, flowcell

1. Legat de acumulatori, mi se pare overrated faptul ca lumea crede ca masinile electrice sunt eco-friendly. Sunt eco-friendly dar partial. Pe de o parte sunt eco-friendly pentru ca nu polueaza (nu genereaza gaze, nu consuma combustibil fosil) ca cele obisnuite (pe baza de combustie interna) dar pe de alta parte nu sunt eco-friendly pentru ca acumulatorii pe care ii folosesc genereaza reziduuri toxice. Acumulatorii au din start un ciclu de viata limitat la cateva sute de incarcari-descarcari. Dupa ce acidul isi epuizeaza proprietatile, bateria respectiva trebuie reciclata si multe din elementele chimice pe care aceasta le contine nu sunt reciclabile iar costurile de reciclare sunt mari si nu se pot recupera. Pe langa asta, acumulatorii nu au o autonomie foarte mare (cateva sute de km).

Un avantaj al tehnologiei cu acumulatori ar fi reteaua electrica existenta deja.

2. Tehnologia bazata pe hidrogen – hidrogenul nu e o sursa directa de energie ci un mijloc de transport al energiei. Hidrogenul e greu de obtinut, dificil/periculos de manipulat. Pe langa asta, un alt dezavantaj e ca nu exista o retea de distributie sau o „economie a hidrogenului”. Pe langa lipsa accesibilitatii la hidrogen, costurile de utilizare sunt mari. Aici e o comparatie intre masinile electrice si masinile cu hidrogen.

3. Legat de bateria cu lichid, firma NanoFlowcell din Liechtenstein a creat modelul Quantino. Asta e modelul Quantino cu care se poate circula din 2015 pe strazile din Zurich.

In urma research-ului si a multiplelor dezvoltari tehnologice, Quantino devine primul model de masina eco friendly cu adevarat, bazata pe electromobilitate si care functioneaza cu baterie lichida, tensiune de alimentare scazuta si tehnologie flowcell  (see 2016). In comparatie cu tehnologia bazata pe hidrogen, aceasta presupune o instalatie de produs hidrogen direct in masina, din apa, nemaiexistand un posibil pericol de explozie.

Pretul tehnologiei asteia e mult mai mic (apa sarata e o resursa existenta care trebuie sa treaca printr-un proces special pana sa poata fi folosita ca si combustibil) decat pretul tehnologiei conventionale cu combustibil fosil sau a celei mai moderne cu hidrogen. Aici sunt mai multe informatii si despre masinile sport care folosesc apa sarata ca si combustibil.

NanoFlowcell e o tehnologie de conversie a energiei electrice pe care o depoziteaza in supercapacitoare, o tehnologie sustenabila si eco friendly.  In rezervor, Quantino are 2 lichide electrolitice obtinute din apa sarata (nu acizi) care reactioneaza chimic si produc energie electrica. E ca si cum ai avea 2 rezervoare pline cu 2 lichide incarcate cu energie dar care elibereaza acea energie doar daca interactioneaza direct.

In loc de concluzie:

The QUANTiNO is currently the world’s most advanced „environment car”. The low-voltage system in the QUANTiNO is the ideal enhancement to nanoFlowcell®. The low-voltage system offers not only greater functional safety, but the combination means the QUANTiNO also achieves significantly higher energy efficiency.

Flow batteries are among the most promising energy storage media of the future

(Source)

Sursa foto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s