Din nou, despre alexitimie

Am mai scris aici despre alexitimie. Am primit recent un email de la Sorin Abagiu cu rezultatul testului pe care l-am facut mai demult. Sincer şi uitasem că trebuie să mai primesc vreunul (nici testul nu mai stiu exact unde e, oricum e despre alexitimie), dar iată că rezultatul se confirmă din nou. Scorul meu e: 108. Citez din mail:

„Pentru a intelege ce reprezinta acest scor (pentru a vedea unde va aflati in raport cu ceilalti) va pot spune ca scorul minim a fost 44 puncte si cel maxim 151, cu o medie de 93,83 si deviatie standard 18,74 .

Dupa parerea autorului acestui test, psihologul australian Jason Thompson, semnificatia scorurilor ar fi urmatoarea: mai mare sau egal 113 = alexitimie, între 95 şi 112 = posibilă alexitimie şi mai mic sau egal cu 94 = lipsa alexitimiei.

Pentru cei cu scoruri mari si o veste buna: In urma cercetarii a rezultat ca alexitimia poate fi „educata”. Daca doriti sa va imbunatatiti performantele in indentificarea si gestionarea emotiilor trebuie sa va gasiti un „profesor” bun.

Reamintesc ce este alexitimia :

*Alexitimia – termen introdus in 1973 de psihoterapeutul Peter Sifneos – se referă la o abilitate limitată de a recunoaște propriile emoții și de a le exprima verbal. Termenul provine din grecescul “a” (prefix care definește lipsa a ceva), “lexis” (vorbire, cuvânt) și “thimos”( emoții) și poate fi tradus adliteram ca “ o lipsă a cuvintelor despre sentimente” si se caracterizeaza prin:
– Incapacitatea de a exprima verbal emoţiile;
– Lipsa unei vieţi imaginare (nu ma regasesc deloc, I’m sorry)
– Tendinţa de a acţiona conform emoţiilor, nu de a le exprima;
– Gândire centrată pe fapte si evenimente concrete;”

Iata si o reprezentare grafica a frecventei de aparitie a scorurilor:

Incerc sa imi educ aceasta abilitate si sa fac tot posibilul sa exprim ce simt numai ca nu mereu imi iese si uneori e chiar dificil. Dar imi vine in minte mereu imaginea cu un cadou pe care il impachetezi pentru o persoana draga si pe care nu i-l daruiesti asa ca…impachetarea e degeaba.

Ideea e ca eu leg problema alexitimiei cu a unui conflict interior: cel dintre gandire si emotii sau mai degraba sentimente. Mai nou, citesc cartea recomandata de Raul din care sper sa mai capat un gram de intelepciune.

Anunțuri

Un gând despre „Din nou, despre alexitimie

  1. Si eu doresc sa stiu mai multe despre acest subiect, mai ales despre evaluarea alexitimiei. Recomand celor interesati sa citesca Manual de inteligenta emotionala – Reuven Bar-On si James D.A. Parker, Ed. Curtea veche.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s