Seară inspiraţională despre bucurie şi curaj la 11even Cluj

Am mers în calitate de invitat al Ioanei la evenimentul 11even din Cluj de la Best Western Fusion Hotel. Florăriile Magnolia  /(facebook) au fost partenere ale evenimentului

Nu ştiam exact cum se desfaşoară evenimentul dar mi-au placut speakerii şi mai ales tema: BUCURIE ŞI CURAJ. Am notat pe spatele unor bonuri fiscale mai lungi câteva  idei care mi-au placut, pe cât am putut, de la fiecare speaker.

Peter Barta : Ca să aibă succes un antreprenor are nevoie în medie, de 3 elecuri.

Lorand Soares-Szasz

În cele 11 minute, a vorbit despre 3 lucruri de succes sintetizate în ideea de a-ţi trăi viaţa pe care ţi-o doreşti pornind de la ecuaţia BE X DO = HAVE

Adica, intai ar trebui sa investim in a fi, in a te dezvolta pe tine insuti, a investi in tine; apoi in a face pentru ca devenind tot mai buni o sa faceti lucruri din ce in ce mai bine; si apoi va veni si acel a avea pentru ca pentru a avea trebuie sa fii si sa faci.

Nu e aşa uşor dar e simplu (m-am bucurat că e încă cineva care ştie de diferenţa asta :D)

A învăţa şi a câştiga cheia succesului înseamnă a fi pasionat şi a transmite mai departe cu pasiune ceea ce îţi place să faci (sloganul lui Lorand e: Love to educate – foarte frumos).

Legat de tematica serii, bucurie şi curaj, Lorand spunea că imaginaţia e un altfel de curaj.

Doamna Martha Mocanu a vorbit (a citit) despre Clubul Rotary (organizaţie nonguvernamentală) şi despre beneficiile pe care le aduce societăţii precum şi despre bucuria de a dărui.

Cristina Bazavan a menţionat câţiva oameni de la care a învăţat ce e curajul:

1. Dragoş Bucurenci prin faptul că la un moment dat şi-a făcut o listă cu temerile sale şi pentru a le învinge, le-a înfruntat (teama de înălţime prin faptul că s-a urcat pe o eoliană la 98 m, teama de ridicul prin faptul că a participat şi a dansat la emisiunea Dansez pentru tine)

2. Lehen, un copil de 12 ani care suferă de dislexie – o boală neurologică prin care cei suferinzi nu înţeleg literele (lecţia din acest exemplu: să aibă alţii curaj ăn locul tău  – vizavi de prima campanie din România iniţiată pentru copiii care suferă de dislexie)

3. Corina, fetiţa de 11 ani care a umplut un sat cu sifilis – titlu de ştire (povestea din spatele titlului şi lecţia de a trăi cu fruntea sus)

4. Toma Coconea (parapantist şi fost speaker la un alt eveniment 11even – lecţia: nu există nu se poate) – Cristina ne-a îndemnat să căutăm informaţii despre el

5. Daniel şi Raluca Răduţă (lecţia: să nu plângi)

Concluzia e că oamenii se sprijină pe curajul celorlalţi.

Robert Mureşan – nu am auzit de el până atunci – creator de jocuri pe calculator şi câştigător al locului 4 din punct de vedere al vânzărilor la un anumit joc (anul?! care joc?!) . A vorbit despre România, drumul de la o ţară inexistentă în industira mondială a jocurilor, la una care excelează. Mi-a plăcut că a pornit cu un curaj nebun în căutarea şi împlinirea pasiunii: aceea de a crea jocuri pe calculator. A subliniat că e important să deschizi orizonturi noi şi să explorezi oportunităţi.

La un moment dat mi se pare că s-a contrazis când s-a ajuns cumva la tema moralităţii spunând că ceea ce face nu e pentru bani ci din dorinţa de a crea ceva pentru oameni (anterior afirmase că mai are puţin până ajunge la un milion de euro). Mă rog, detalii.

Domnul Gabor Xantus mi-a plăcut extraordinar de mult (am zis că e din alt aluat :D). În spatele speechului rula un film documentar cu nişte imagini absolut senzaţionale. Dânsul e academician în artă cinematografică, un cineast expediţionar în jungla secolului XXI care m-a cucerit cu prima replică: faptul că succesul material sau prosperitatea materială, din câte a observat dânsul e invers proporţională cu sensibilittatea pentru cultură 😀

Ne-a povestit despre un film cu Emil Racoviţă, despre faptul că a în urmă cu o lună bucuria sa cea mare a fost să păşească pe ultimul continent pe care nu îl vizitase până atunci: Antarctica, despre faptul că fiul dânsului lucrează acum la un documentar în Maleezia. Ne-a invitat să accesăm www.beligca.ro

La sesiunea de Q&A una din întrebări a fost: Care e cea mai mare bucurie a vieţii lor?

Lorand: soţia lui.

Robert: libertatea de a face orice (pentru inovaţie)

Cristina: să cunoşti oameni frumoşi şi să înveţi de la ei

Gabor: bucuria de a te întoarce acasă 😀

Ovidiu Neamţu  – o scurtă prezentare despre 11even, a lui Allan Pease şi ideea că un act de curaj poate fi reprezentat de capacitatea de a pune întrebări. De fapt întrebările sunt răspunsuri şi cine are capacitatea de a pune întrebările corecte, la momentul potrivit, poate duce discuţia mai departe. A mai spus că libertăţile părinţilor pot deveni vicii pentru copii. Mi-a plăcut şi poezia recitată de fetiţa lui compusă în pauză, împreună cu echipa de voluntari 😀

Dragoş Chircu – să ai curaj să mergi înainte indiferent de obstacole.

Adrian Avram de la Q-Clinic

A vorbit despre asumarea ieşirii din zona de confort pentru a junge la efectul dori, depsre preţul şi curajul schimbării. Ne-a povestit cum acum 2 ani la clinică a venit o doamnă de 70 de ani care a vrut să îţi facă o operaţie estetică. Era foarte dprimată în urma pierderii soţului şi nu îi mai plăcea cum arată (la faţă). Domnul doctor spunea că uneori avem nevoie de o schimbare pentru a merge mai departe  în viaţă şi pentru asta avem nevoie de curaj.

The only dissability in life is a bad attitude –  Scott Hamilton

Cine ne ajută la schimbări?

– noi (cunoaşterea de sine)

– mentori (cine are mentori poate să se considere un om norocos, toşi avem nevoie de mentori)

– sfătuitori (proverb unguresc: „Dacă cozonaci nu ai, nici sfaturi să nu dai”)

Iulian Văcărean – renumit pentru a sa campanie cu limonada pentru strângerea de fonduri pentru copiii internaţi la Marie-Curie. Speechul lui s-a concentrat pe ideea că ajutându-i pe alţii, devii tu mai bun. Nu ei neapărat, nu lumea, ci tu.

Un discurs emoţionant, plin de sensibilitate şi de multă responsabilitate şi iubire pentru semeni

Bucuria e sentimentul ăla care îţi zdrobeşte pieptul şi nu ştii de unde vine.

Mihaela Bilic

Kilogramele în plus reprezintă o lipsă de iubire şi de bucurie manifestată către propria persoană. A vorbit despre ingredientul plăcere, cel care deosebeşte oamenii de animale. Kilogramele în plus sunt p boală a sufletului. Nu mâncarea ne îngraşă şi ne îmbolnăveşte, ci lipsa de iubire şi bucurie din viaţa noastră.

De ce mâncăm? De foame şi de plăcere. Doamnele creează o relaţie păguboasă cu mâncarea.

A adresat o întrebare: aveţi suficient de multă grijă şi afecţiune în viaţa voastră? Din mâncare primim bucurie dacă ştim cum să o savurăm. Mâncarea e drogul permis şi soluţia cea mai la îndemână pe care o avem. Pradoxul mâncării: când mâncăm ne bucurăm iar bucuria tot prin mâncare se sărbătoreşte.

De fapt problema legată de kilogramele în plus relevă de incapacitatea de a fi.

Dacă vă e foame, întrebaţă-vă ce vă place să mâncaţi. Fiţi exigenţi cu plăcerile voastre.

Problema legată de kilogramele în plus (eminamente, a doamnelor şi domnişoarelor) e o boală a sufletului.

Mihaela Bilic a mai vorbit despre viaţa trăită cu sufletul care e o viaţă împlinită. Am ajuns să mâncăm nu de foame, ci înainte să ne fie foame.

Marian V Popa de la Endava – imaginaţia e mai impoirtantă decât cunoaşterea

Am reţinut că cele două concepte, bucuria şi curajul sunt fondate pe altele: curajul ţine de viziune, hotărâre, strategie şi înţelepciune iar bucuria de încredere, echilibru, stabilitate şi numitor comun.

A pomenit citatul care mie îmi place foarte mult: „The less you bet, the more you lose when you win”.

Fiind din Sighişoara, a menţionat de Festivalul de Artă Medievală, al cărui fondator a fost. În 1992 a avut loc primul festival. Pe atunci existau 34 locuri de cazare iar acum, după 20 de ani existp 1450 locuri.

Domnul Marian V Popa şi-a încheiat speechul cu nişte versuri din Guillaume Appolinaire :

“Come to the edge, he said.

They said: We are afraid.

Come to the edge, he said.

They came.

He pushed them and they flew.”

Sesiune Q&A (2)

Nu l-am uitat nici pe Dragoş Chircu care a cântat foarte frumos, a Song for you. Dragoş a fost finalist la Vocea României şi e foarte pasionat de muzică. Mi-a plăcut povestea lui, e de admirat pentru curaj şi ambiţie.

Evenimentul mi-a plăcut foarte mult, a fost foarte reuşit şi m-a inspirat să fiu în continuare şi curajoasă dar şi bucuroasă 😀 (şi-a atins scopul).

Anunțuri

2 gânduri despre „Seară inspiraţională despre bucurie şi curaj la 11even Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s