Carte recomandată extratereștrilor care ilustrează civilizația umană de la Elefant.ro

Acest post întâi ca exerciţiu de imaginaţie şi apoi ca participare în campania organizată de blogalinitiative.ro şi elefant.ro dacă tot îmi doresc iPad2.  Câteva cuvinte despre Elefant.ro: cea mai mare librărie online din România, a lansat în premieră „Comanda cu un click”, cea mai rapidă şi mai simplă modalitate de comandă cunoscută în comerţul online. Am aflat lucrul ăsta de pe grupul de ecommerce de pe facebook. De la elefant.ro am mai primit o carte despre care am scris şi mi-s dragi, de ce să nu recunosc?!

Ca să răspund la întrebare, precizez că ea are un caracter foarte ipotetic, răspunsul meu fiind o posibilitate (din cele multe) (interpretabilă) prin care cred că o carte poate ilustra cel mai bine esenţa umanităţii sau civilizaţia umană.

În lipsa unui limbaj comun, nu ştiu ce-ar pricepe extraterestrul Bing (mai ales dacă extraterestrul nu ar fi apropiat de natura mea – ar exista deci sub altă formă – nu s-a specificat sub care). De fapt, ca să fiu o bună comunicatoare trebuie să mă gândesc şi la mintea destinatarului (extraterestrul) şi să-i provoc o anumită stare mentală conectată cu starea mea mentală prin care îi exformez (de la exformaţie = informaţie eliminată care se referă mai degrabă la activitatea pe care o desfăşurăm înainte de a spune ceea ce vrem să spunem şi care cuprinde atât ceea ce nu spunem de fapt, dar avem totuşi în minte înainte, sau în timp ce spunem ceva) diverse.

Dar, făcând un exerciţiu de imaginaţie,  versiunea de extraterestru nu e atât de importantă. Mai importantă îmi pare ideea conform căreia întrebarea umană vizează cum aş descrie eu civilizaţia decât aşa cum şi-ar putea-o închipui extraterestrul. Adică extratereştrii sunt irelevanţi pentru răspunsul oferit şi ideea de a descrie civilizaţia umană unei fiinţe complet necunoscute e asemănătoare cu întrebările adresate unui calculator de la care aştepti răspunsul corect.

Chiar şi aşa, să încep cu începutul, de la bazele chimice ale vieţii pe Terra, viaţă care depinde de replicarea moleculelor de carbon şi de autoorganizarea în colonii. De fapt, formele de viaţă pe Pământ sunt comunităţi de molecule de carbon fiecare aflată în propria celulă de susţinere. Celulele s-au dezvoltat de-a lungul miliardelor de ani ajungând să poată fi categorisite în  forme principale: plantele, incapabile de mişcare şi care îşi obţin resursele şi animalele, care se pot deplasa dar care trebuie să îşi caute hrana într-un mod activ. Majoritatea animalelor au la un capăt un cap ce conţine creierul, care le controlează mişcarea, un trup în care se află organele necesare supravieţuirii şi de obicei, nişte apendice care le permit să se deplaseze.

Oamenii sunt şi ei tot animale, dar mai complexe, care s-au dezvoltat cu cel mult 150.000 de ani în urmă. La oameni altfel stă treaba. Ei au un cap şi patru membre ca majoritatea animalelor dar spre deosebire de majoritatea dintre ele, oamenii au o poziţie verticală. Oamenii sunt unici, ei domină planeta şi o manipulează mediul după bunul lor plac. Oamenii sunt înzestraţi cu un creier complex (vezi ce zice şi Seth Godin despre creier). Ei pot comunica prin intermediul limbajului şi ei pot transcende lumea fizică prin conştiinţă, imaginaţie şi multe alte moduri. Pentru oameni viaţa înseamnă mai mult decât supravieţuirea, înseamnă să îi confere acesteia un sens, oamenii sunt animale sociale care creează lucruri, care au diverse curiozităţi, nevoi de bază, dorinţe nemărginite, speranţe şi temeri. Oamenii sunt buni sau răi, egoişti, iubitori sau dispreţuitori. Omul e o aventură, de la apariţia sa şi până la moarte, nu e egal sau inegal cu altul, ci unic în felul său. Despre tehnologie, informaţie, exformaţie (eliminarea informaţiilor cu adevărat valoroase) îi las pe alţii să îi explice extraterestrului Bing sau despre maşinării, ramuri ale ştiinţei, spiritualitate invenţii, teorii şi concepte. Ca şi în cazul banilor şi al bogăţiei, nu avem nevoie de prea mulţi pentru că oricum vrem să scăpăm de ei 😀

Cartea pe care o recomand e: Iluzia Utilizatorului de Tor Neorrentranders.

Cartea o puteţi achiziţiona de peElefant.ro.  Oferta Elefant.ro cuprinde peste 40.000 de cărţi, eBooks, muzică, filme, eReadere şi tablete. În prezent, cumpărătorii pot citi înainte de achiziţie primele 20 de pagini din peste 5.000 de cărţi, iar conceptul va fi extins şi la nivelul ofertei de muzică şi film achiziţionate online. Pe Elefant.ro comenzile sunt livrate în 24 de ore în orice loc din ţarăşi în 3 ore în Bucureşti, prin serviciile oferite de Fan Curier.

Mai multe detalii despre participarea la campanie citiţi aici.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s