Ce este un specialist?

Ascultam ieri mai multe emisiuni ale doamnei Eugenia Vodă şi printre ele mi-a atras atenţia şi cea cu Andrei Pleşu. Se ajunge la definiţia specialistului. Ce este un specialist? Conform DEX, specialistul este:

SPECIALÍST ~stă (~ști, ~ste) m. și f. Persoană special pregătită pentru a lucra într-un anumit domeniu; reprezentant al unei specialități. ~ în radiologie. [Sil. -ci-a-] /<fr. specialiste, germ. Spezialist
Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink

SPECIALÍST, -Ă s.m. și f. Cel care cunoaște temeinic o disciplină, un subiect, o problemă etc. [Pron. -ci-a-. / cf. fr. spécialiste].
Sursa: DN | Adăugată de LauraGellner | Greșeală de tipar | Permalink

Îmi place ce spune Andrei Pleşu şi sunt absolut de acord cu el şi anume, faptul că atunci când devii prizonierul unei specialităţi foarte înguste, la un moment dat nu mai ştii ce întrebări să-ţi pui pentru că eşti specialist şi deci le ştii pe toate (pe cele aparţinând domeniului tău de specialist).

Ai numai răspunsuri (ceea ce să recunoaştem, e trist) ba chiar până şi întrebările pe care le-ai mai putea avea le-ai formula tot ca pe nişte răspunsuri. Eşti sufocat de propria ta competenţă şi nimic nu mai vibrează în tine.

Specializarea e o formă de fidelitate (eu nu sunt) în opinia lui Pleşu.

Eu aş zice, că nimic nu mai vibrează în tine atunci când încetezi să te mai miri, când pur şi simplu nu ai întrebări din alte domenii cărora vrei să le afli răspunsul, când nu mai cercetezi nimic şi te limitezi la ce ştii, când nu mai există curiozitate şi pentru altceva din afara ariei restrânse (de specialist, da?!) atunci poţi să te consideri aproape mort din punct de vedere al cunoaşterii: de sine şi a axei în jurul căreia se învârte totul (inclusiv tu). Întrebările sunt necesare pentru că ele formează lumea sub ochii fiecăruia într-un veşnic prezent. Simţim nevoia să descoperim cine suntem, să ne descoperim vocaţia şi de ce trăim.

Vă las cu o piesă adorabilă (pentru specialişti şi nu numai).

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s