Crăciun tradiţional românesc în Mărginimea Sibiului şi nu numai

Unde poţi să-ţi petreci Crăciunul într-un mod tradiţional ca turist român sau străin – cam asta a fost leapşa sau mai bine zis propunerea Anei Matei pentru mine de a scrie un articol. Aşa că am ales să scriu despre Mărginimea Sibiului.

Fiind vorba de turism, excludem varianta clasică (de dragul articolului) de petrecere a Crăciunului în sânul familiei (aceasta din urmă se poate lua la drum). Desigur că de Crăciun rememorăm amintirile legate de colindele din jurul bradului sau de pe uliţe străbătute în lung şi-n lat pe zapada scârţâindă, colindatul din vecini în vecini, de privitul luminiţelor din brad, de cadourile primite şi oferite, de focul care mocneşte în şemineu sau sobă (variantele rurale ale centralei termice), de minunăţiile culinare pregatite de mame şi bunici (sarmalele fierbând în oală la foc mic, ciorba de perişoare, cârnat cu mamăligă şi muraturi, cozonaci cu nuca, mac, rahat, cozonci copti în cuptor emanând un miros demenţial, prăjituri de toate felurile sau chiar tort, vin fiert cu scorţişoară, sau pe vremea când eram copii, portocalele mult visate şi multe, altele).

Cu alte cuvinte, ne e dor de timpul de timpul petrecut alături de cei dragi (familie, prieteni) în zona confortabilă a casei mai ales atunci când ajungem să o vizităm rar (my case, de exemplu deci mă identific cu ce-am scris mai sus). Dar nu despre asta e vorba sau nu chiar în varianta asta.

Unii mai curajoşi şi mai aventurieri pot alege o altă variantă, de ce nu, la fel de fericită până la urmă: să colinde locuri nevizitate până atunci, mânaţi de curiozitate şi dorinţa de a explora şi cuceri (a tăia şi a spânzura), de zilele libere şi de pustietatea locurilor, alte dăţi pline cu turişti.

Cei care vor să descopere tradiţiile localnicilor de la sate, o iau pe “drumul rural”. Varianta Crăciunului ca stare de spirit nu e exclusă nici în acest caz, numai ca aici, îmbogatirea şi creşterea nu se concretizează  în greutate (kg în +) ci în experienţe în plus.

Ca sa nu o mai lungesc: colindatorii de Crăciun pot colinda urmatoarele obiective/locuri din preajma Sibiului:

–      Răşinari, la o aruncătura de băţ de oraşul Sibiu, cam la 12 km, comuna unde s-au nascut Emil Cioran şi Octavian Goga, o comună pe care eu o numesc mai degrabă „sat ciobănesc” datorită specificului 😀

–      Păltiniş prin webcam (se poate şi schia -> pentru pasionaţi 😉

–       Traseul din comuna Sadu spre Gâtul Berbecului (prima oara am fost acolo în 1994 -> wow, adică acum 17 ani!). Despre Gâtul Berbecului citiţi aici 

Off the record, ataşez şi o poză (cam cuminte stăteam eu aşa pe scăunel -> but always smiling! :)))

Alte locuri din Mărginimea Sibiului:

Sibiel

Sălişte

Cisnădioara (cetatea şi peisajul superb)

Gura Raului (puteţi să vă documentati despre această pensiune unde domnul a testat minunata ciorbă pe care şi bunica mea o făcea, cu tarhon; vedeţi şi comentariile şi mai căutaţi şi alte surse pentru acurateţe)

– nu uit nici de VISCRI de lângă Braşov (Viscri apare ca obiectiv important şi interesant şi în filmul Wild Carpathia). Viscri e înscris în patrimoniul UNESCO alături de alte sate cu biserici fortificate din Transilvania: Biertan, Saschiz, Prejmer, Câlnic, etc.

– din categoria turism ecumenic (nu credeam vreodata să ajung să scriu despre asta) amintesc şi de Bisericile fortificate: Hosman (comuna Nocrich -> în drumul spre casa bunicii), Valea Viilor, Moşna.  Aici găsiţi lista completă cu biserici fortificate.

– nu în ultimul rând şi totuşi, în ultimul rând,  pentru că nu are neapărat legătură cu sărbătoarea de Crăciun dar care merită să fie pusă pe listă e: Păstrăvăria de la Albota (pensiune) + restaurant: oferă mâncăruri tradiţionale locale. Păstravii, carnea şi branza provin din păstrăvăria „Albota” şi ferma lor „Poieniţa”.

La capitolul cazare „Sculati gazde, nu dormiţi”: se poate obtţne relativ uşor o cazare „locala” într-una din gospodării  (ca aventura să fie maximă) pentru a putea observa mai îndeaproape obiceiurile oamenilor, de a intra în contact direct cu ei, cu tradiţiile de Crăciun (pregătirea mesei, servirea, poveşti autentice, colindatori şi desigur băuturi bahice ca să curgă poveştile, că altfel nu se poate). Sunt mulţi oameni amabili şi dispusi (îmi imaginez eu şi cu siguranta asa e -> se numeste percepţie selectivă) să ia persoane pentru o noapte sau mai multe în „gazdă” . Interesant devine atunci când ajungi sa colinzi mai multe gospodarii în timpul sejurului pe coclauri mărginene şi mărginaşe.

Aş vrea foarte mult să pot promova respectivele gospodării sau persoanele care oferă astfel de servicii de cazare prin aceste locuri:  fermierii şi producatorii de produse tradiţionale româneşti din Mărginimea Sibiului dar nu prea ştiu cum să ajung la ei fiind în Cluj.

Până acum v-am condus pe drumuri imaginare (sau nu), dar ar fi vremea să şi mâncăm ceva 🙂

La capitolul mâncare: pensiuni, restaurante unde merită încercate produsele locale nu vă recomand aici.

Ce mi se pare interesant de încercat pentru cei care merg în Mărginimea Sibiului din alte regiuni ale ţării sau străini sunt produsele tradiţionale pe care le găsiti în gospodariile localnicilor (sunt care vând, sunt care au postate anunţuri pe case în mai mult de 140 de caractere, oameni recomandaţi de alţii şi tot aşa): brânza autentică (Sibiul este renumit, da?! pentru telemea, brânză de burduf, brânză de capra, caş, smântână şi alte maglavaisuri), lapte proaspăt, cocoloş cu brânză, preparate din porc servite fie în restaurante sau în gospodăriile sibienilor (în cazul în care v-aşi găsit cazare la un om gospodar), vin şi ţuică de casa plus multe alte bunătăţi  (apropo de tuica) gen pâinea în cuptor (aia e pâinea adevărată; vedeţi aici cum se face) sau cea pe vatră. Apoi mai sunt prăjiturile umplute cu tot felul de chestii:  branza de vaci, dulceţuri, scoverzile şi uscăţelele.

cam asa ceva, zic

Altă resursa de bunătăţi.

Singurul lucru pe care mi-l doresc  şi pe care vi-l doresc şi vouă e să vă bucuraţi de Sărbători şi să le trăiţi ca pe o experienţă autentică (cu cât mai multă zăpadă). Ah, şi mai ales să reveniţi cu feedback  din aventurile prin Mărginimea Sibiului.

Anunțuri

4 gânduri despre „Crăciun tradiţional românesc în Mărginimea Sibiului şi nu numai

  1. Pingback: 3 povesti de Craciun: Maramures, Bucovina, Marginimea Sibiului | Ana Matei's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s