Lumea sexului de Henry Miller

Imi place Henry Miller de mor. Scrie excelent. Probabil era si un amant pe masura. Si Anais Nin scrie bine, deci da, s-au potrivit. Dar despre ea, alta data. Cand o sa postez, o s-o combin cu „Jurnalul unei femei adultere” din care am scris numai cateva proverbe italienesti  (da, stiu ca cel mai mult v-a placut ala cu vinul) cand de fapt spuma e alta 🙂

Cateva idei cu ghilimelele care lipsesc:

–       Adevarata viata incepe cand suntem singuri, fata-n fata cu eul nostru necunoscut si probabil ceea ce trebuie sa invatam e sa traim cu noi insine sis a ne placa (preferabil)

–       Lucrurile sunt asa cum sunt, adesea nonexistente

–       O curva tratata corect poate fi cel mai generos dintre suflete. Singura ei dorinta e sa se poata darui pe sine, nu doar trupul  (see curvette care probabil a decedat intre timp dintr-un prea plin de fericire casnica)

–       Serios acum, definitia dragostei: un magnet care uneste doua poluri opuse. Ce anume le face sa nu se dezlipeasca, asta nu se intreaba nimeni. Dragostea isi urmeaza cursul de la sine. Si in felul asta, moare de moarte naturala

–       Dragostea este drama implinirii, a unificarii. Persoanala si fara margini, ea duce la eliberarea din tirania eului. Sexul este impersonal si poate fi identificat sau nu identificat cu dragostea. Sexul poate intari si adanci dragostea sau poate actiona distructiv.

–       Cred ca sexul a fost cel mai bine inteles si exprimat in lumea pagana, in lumea celor primitive si in cea religioasa. In prima a fost ridicat pe plan estetic, in a doua pe plan magic si in a treia pe plan spiritual. In lumea noastra, in care doar nivelul bestial isi atinge scopul, sexul functioneaza in vid

–       Lipsa de incredere ne ucide pe toti. Nimeni nu are incredere in vecinul sau sau in sine. Frica, invidia, suspriciunea de dezlantui peste tot. Ergo, trage-ti-o pana uiti de tine, cat mai este vreme!

–       eroul e  omul care si-a infrant temerile; il recunoastem de cum apare. Singura lui virtute e ca a devenit una cu viata, una cu sine

–       Viata impune doar o singura disciplina, trebuie sa intelegem: acceptarea indiscutabila a vietii. Lucrurile la care inchidem ochii, lucrurile de care fugim, pe care le negam, denigram sau dispretuim, tot ne infrang pana la urma. (cem ce ziceam despre intoarcerea refulatului) dar exista si o reversal medaliei: “ ceea ce ni se pare scarbos, dureros ori rau poate deveni o sursa de frumusete si putere (nu, nu vointa de putere) daca e privit cu mintea deschisa . fiecare clipa e de aur pentru cel care are capacitatea de a o recunoaste drept ceea ce e. viata e acum, in fiecare clipa, chiar daca lumea ar fi plina de moarte. Moartea triumfa doar in slujba vietii”.

– Mereu am declarat ca nu exista iesire din impasul in care ne aflam in prezent. Sa peticim lucrurile este pur si simplu inutil. Totul merge mana-n mana. Sanatatea psihica nu faca casa buna cu compromisul si artificialitatea. Daca traim ca nevastuicile, ne futem ca nevastuicile; daca ne comportam ca niste monstri, murim ca niste monstri. Acum mancam, dormim, ne jucam – si chiar ne futem! – ca niste automate. Tara adormitilor – toti ne invartim ca niste sfarleze. Ca sa traiasca, cineva nu trebuie doar sa fie treaz, ci si trezit. Daca am fi cu adevarat treji am ramane inmarmuriti in fata ororii vietii de zi cu zi. Nimeni in toate mintile nu ar putea face lucrurile nebunesti care ni se cer in fiecare moment al zilei. Suntem cu totii victime, fie ca suntem deasupra, la fund ori la mijloc. Nu exista scapare, nici imunitate.

– individul care reuseste sa perceapa si sa exprime adevarul din el se poate spune ca a facut un lucru mai maret decat ruinarea unui imperiu. Desi lumea se sfarama si se dizolva, adevarul rezista [nu avem nicio problema legata de comunicare, nici de adaptare, ci de adevar -> exprimarea lui sub orice forma, starneste intotdeauna o reactie]

– din punct de vedere sexual, exista vreun neam liber de superstitii, ritualuri, idolatrie, frica sau vinovatie? Henry Miller crede ca nu. Intotdeauna in exprimarea sexualitatii au existat considerente morale, obstacole fizice, un spatiu, un timp.

– lumea pe care o populam e doar imaginea reflectata a haosului nostru interior

– felul in care vorbesc oamenii, cum merg, cum se imbraca, cum mananca si unde, felul in care se uita unul la celalalt, fiecare detaliu, fiecare gest pe care-l fac reveleaza prezenta sau absenta sexului. Si apoi exista exterminatorii sexului – ii recunosti imediat oriunde.  (substratul erotic)

 

Video-ul de mai jos e mentionat de Henry Miller in carte facand referinta la drama umana

Concluzia: sexul este un mister si nostalgia dureaza

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s