Let’s do it Romania in Luna de Sus, Cluj

Am facut azi curatenie in Luna de Sus, am avut mormaul cu id-ul 1703 care reprezenta de fapt mai multe mormane cu gunoaie disparate pe ici si colo. O zona frumoasa,  de la un drum principal din sat, pe partea stanga fiind imprastiate gunoaiele pe  si de pe drumul din fotografia 3 si in dreapta acestuia fiind alte mormane la deal si vale.

Dintre sateni, unii care intentionau sa arunce gunoiul in timp ce noi le adunam au renuntat la idee vazandu-ne acolo. Acum e curat dar ma intreb cum o sa arate acelasi loc dupa o luna, doua, trei sau la anul pe vremea asta. Ar fi interesat de facut si anumite actiuni de  follow-up de catre cei de la Let’s do it Romania in urma colectarii deseurilor din Luna de Sus. Peste o anumita perioada sa se verifice locul in care s-a facut curat si in masura in care e posibil, adusa aceasta problema la cunostinta primariei astfel incat satenilor sa le fi asigurate pubele la poarta in care sa arunce gunoiul. Sa nu mai existe asa numita „groapa satului” sau cum s-o fi numind. Dar totul costa, nimic nu-i gratis. Si cel mai important nu e sa invatam si sa ne dezvatam. Tind sa cred ca si cei care vin, stau si „marcheaza locul” fac acelasi lucru si in casele lor unde domneste o mizerie indescriptibila. Altfel nu-mi explic de ce ai arunca mizeriile numai in exterior si nu in interior (sa nu uitam ca multi oameni sunt murdari) dar macar acolo, in cuibul lor sunt liberi sa faca ce doresc, neafectandu-i pe ceilalti.

Nu cred ca mai are rost sa spun ce mizerie am gasit: de la capace de WC, bideu, materiale de constructii, plastic, peturi, haine, pantofi, capace de roti samd.

Ideea e ca am fost o echipa de 5 persoane (eu, Iulia, o familie – o doamna si un domn si o alta doamna). Ne-am mobilizat si in 4 ore am strans 80 de saci, mai putin materialele de constructii pe care nu trebuia sa le colectam din cate  am inteles.

Later edit – un fel de solutii: Santamareanca spunea ca primarul (si mai sus, consiliul judetean) este direct responsabil pentru a le face satenilor un loc special amenajat unde sa arunce gunoaiele, care periodic sa fie „curatat”. Si cine arunca gunoaiele in alta parte sa fie sanctionat (politia calare). Pe de alta parte, se formeaza un cerc vicios deoarece, fiind „sanctionati” (presupunem varianta negativa in care chiar daca li se asigura un loc de evacuare a gunoiului oamenii vor continua sa-l arunce unde vor nimeri) satenii vor avea o tragere de inima in a-l vota la alegeri tot pe acelasi primar (care cu o mana da, cu alta ia). Varianta dusa la extrem. Primarul care astfel isi sapa cumva singur groapa, pana cade singur in ea.

Desigur, presupunand varianta pozitiva si anume facand apel la constiinta oamenilor (totul se invata, am incredere ca oamenii poti fi educati chiar si batrani fiind) ca lucrurile nu se vor intampla astfel (ca oamenii vor intelege ca au un loc special amenajat unde sa arunce gunoiul si ei nu il vor arunca in continuare unde vor vedea cu ochii, nefiind astfel pasibili de nicio pedeapsa), initiativa e bine venita (dar e inexistenta momentan).

Ce ne facem insa cu turistii? Multe din gunoaie mi-au parut a fi de provenienta „turistica” si nu apartinand locuitorilor.

Pe de alta parte, ma intreb daca in scoli exista in momentul de fata vreo materie legata de Protectia mediului. Un fel de cultura civica (varianta pragmatica). Ajung inevitabil la scoala, care e un subiect sensibil…despre scoala o sa revin cu un post.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s