Cum se numeste cel mai sudic punct al Africii?

Nu capul Bunei Sperante. In „A doua carte a ignorantei” de John Lyoyd & John Mitchinson (o carte exceptionala) care ma fascineaza pe masura ce citesc noi lucruri, am descoperit ca cel mai sudic punct al Africii e Agulhas. Locuitorii din Cape Town sunt deseori nevoiti sa le explice turistilor acest lucru (inca un mit spulberat, of la naiba!) 🙂

Punctul Agulhas e situat la 150 de km S-E de capul Bunei Sperante. Ma intreb daca acest calator, explorator, aventurier, drumet, voiajor, nomad (accentuez seria sinonimica pentru niciun cuvant nu mi se pare potrivit pentru a ingloba experienta sa)  a trecut pe acolo sau macar daca stia de Agulhas 🙂

Si acum, citez din carte: ” Motivul oferit frecvent pentru celebritatea Cape Town-ului e ca reprezeinta un punct psihologic important, acela in care marinarii ce navigau in lungul coastei vestice a Africii in drumul lor spre Orientul Indepartat incepeau in sfarsit sa se indrepte nu spre sud, ci spre est.

Pe de alta parte, ar putea fi si un exemplu de ingenios marketing timpuriu.

Bartolomeu Dias (1451-1500), navigatorul portughez care a descoperit capul Bunei Sperante si a devenit primul european care a izbutit sa ocoleasca Africa pe la sud, l-a numit Cabo das Tormentas (Capul Furtunilor). Dar din dorinta de a-i incuraja si pe altii sa foloseasca noua ruta comerciala, regele Joao al II-lea al Portugaliei l-a reboezat, Cabo da Boa Esperança (capul Bunei Sperante).

Suveranul a murit la varsta de numai 40 de ani, fara mostenitori. Cinci ani mai tarziu, s-a stins si Bartolomeau Dias, intr-un naufragiu cauzat de o furtuna teribila (imi plac la nebunie furtunile) in largul aceluiasi promontoriu pe care il botezase, premonitoriu, Capul Furtunilor.

Capul Agulhas este la fel de periculos. In portugheza „Capul Agulhas” inseamna „Capul Acelor” si provine de la recifele si stancile ascutite care ii strapung apele tumultoase. In orasul cu acelasi nume din vecinatate se afla un muzeu al naufragiilor ridicat in amintirea unui „cimitir al navelor”.

Ca urmare a izlorarii sale si a plajelor stancoase, greu accesibile, zona gazduieste o bogata viata salbatica. Pe uscat, aici traiesc microbroscuta Microbatrachella capensis, aflata in pragul extinctiei si ciocarlia Agulhas, Mirafra (apiata) majoriae, al carei comportament de imperechere include fluturari zgomotoase ale aripilor.

In apele din largul tarmului, din mai pana in august, marea clocoteste de bancuri migratoare de miliarde de sardine sud-africane (Sardinops sagas). Aceasta formeaza unele dintre cele mai numeroase grupuri de animale de pe planeta, echivalente cu marile migratii ale antilopelor gnu pe uscat, putandu-se intinde pe 6 km lungime si 2 km latime. Sute de mii de delfini, rechini, foci si pasari marine le insotesc, hranindu-se pe saturate cu sardinele, fara a diminua insa cu mult numarul lor urias.

Capul Agulhas se afla la 34°49’58” latitudine sudica si 20°00’12” longitudine estica, fiind punctul oficial de demarcatie intre oceanul Atlantic si oceanul Indian. Daca ati naviga pe lana el, de-a lungul liniei curbate si aparent neimpresionante a tarmului, probabil nici nu v-ati da seama de trecerea dintr-un ocean in altul, daca nu ati observa borna care marcheaza extremitatea promontoriului.”

Atat in noapte asta. Va las, ca incepe furtuna! 😀

P.S: Vedeti si Prima carte e ignorantei si un scurt insight (pe asta nu o am inca, dar o s-o cumpar!)

p.s.2: Si acum sa vedem cateva poze donate de nemaiminunata mea colega, Santamareanca 😀 (ea a fost in Africa de Sud :X)

Table mountain e singurul loc cu pinguini africani din intreg continentul

(a se vedea PROTEA in imagine)

Depasind Cape Town si Capul Agulhas, inca 2 poze extraordinare. Una cu The Mine from Kimberley (mi-a zis Santamareanca (ii multumesc mult pentru poze) ca aceasta mina a fost sapata manual, aici s-au descoperit multe diamante, acum e un adevarat muzeu ce reia in miniatura activitatile dintr-un oras, printre care cea mai uzuala, comertul cu diverse obiecte (avea o poza cu papuci 🙂 Cititi mai multe informatii despre mina din Kimberley care a devenit cu timpul The Big Hole from Kimberley care se vede magic din avion.

Anunțuri

2 gânduri despre „Cum se numeste cel mai sudic punct al Africii?

  1. Pingback: Coşmarul lui Darwin « Dar vai!

  2. Pingback: Cum se deschide o parasuta? « Dar vai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s