Seth Godin – Linchpin (1)

O sa fie doua parti la cartea „Linchpin” de Seth Godin, un fel de conspect la carte, sau mai bine zis, idei concentrate daca vreti 😀

Seth Godin construieste cartea pe o antiteza intre LINCHPIN (nu traduc termenul, o sa intelegeti despre ce e vorba 😉 si COG (trepadus -> asta suna foarte fain :p). O sa le scriu intr-o romano-engleza, cam cum vorbesc eu adica. Mai jos sunt distinctiile dintre cele doua categorii de persoane.

Deoarece cartea se numeste „Linchpin”, voi scrie cateva din ideile pe care le contureaza Seth Godin in carte. Intai, cum defineste Linchpin-ul – ce atribute are:

–          Crearea de valoare -> daca ea e data de ceea ce faci (spre deosebire de lucrurile innascute), atunci esenta de a deveni un LINCHPIN e o alegere

–          Make a difference

–          Personalitate si atitudine

–          Vision & engagement

–          „A future where you contribute your true self and best work”

–          Talent, creativitate spre deosebire de OBEDIENTA

–          A deveni un LINCHPIN = un proces prin care iti dezvolti aptitudinile astfel incat sa devii indispensabil („You can train yourself to matter”)

–          Provocateur thinkers, people who care

–          Is worth finding and keeping

–          A person living without a map

–          Linchpin e caracteristic eminamente economiei postindustriale.  LINCHPINS sunt persoanele remarcabile

–          Filosofia linchpin-ului se bazeaza pe ideea conform careia “ the more you give, the more the market gives back”

–          Persoana pasionata, cu energie, conectata si matura, capabila sa vada lucrurile cum sunt si sa negocieze multiplele prioritati conform deciziilor. Persoanele flexibile in fata schimbarilor considerate drept alegeri si nu talente innascute

–          Artisti, oameni motivati si genuine (arta si insightful = „the bravery of value creation that are rewarded”)

–          Sefii vor a LINCHPIN prin apropiere: “a person who can see the reality of today and describe a better tomorrow”

–          LINCHPIN refuses to settle (diferenta dintre COG si LINCHPIN e data de ATITUDINE si nu de invatare): “ Being good at school is a fine skill if you intend to do school forever” (asta pentru desteptii care se cred ca au fost genii si au luat note mari in scoala si vai, ce deosebiti sunt ei prin asta 😉

Ca am pomenit de scoala, Seth Godin spune ca in scoala ar trebui invatate doua chestii importante: REZOLVAREA PROBELEMELOR INTERESANTE si A CONDUCE (TO LEAD). Ultima is a skill, it’s not a gift.

De cealalta parte il avem pe COG (trepadusul) in masinaria capitalismului. Indoctrinarea se invata la scoala si ea devine o forma de escrocherie la un moment dat. Scoala te invata sa fii supus prin ceea ce ti se spune sa faci, sa inveti.

–          Being average = vocea rezistentei (the lizard brain) care te indeamna sa fii safe astfel

–          To be a cog = regula oamenilor comuni care au capacitate scazute si functii la fel

In ziua de azi nu mai exista joburi unde cineva sa iti spun ace sa faci (ma rog, asta ii place lui Seth Godin ca creada :))). Comparatia se face cu munca in fabrica, munca planificata, constrolata si masurata, munca optimizata pentru productie.

Seth Godin il invoca pe Marx legat de burghezie (avea capital de investitie) si proletariat (detinea mijloacele de productie). In zilele noastre nu ne mai confruntam cu problema capitalului si capacitatea de a-l gasi. Acum fabricile sunt mintile noastre. Oamenii care nu-s proletari (nu asteapta nicio instructiune si nu se folosesc de masinile altora) sunt baronii industriei (LINCHPINS au resurse si avantaje interne nu externe). Ca si Marx, si Adam Smith, economist socialist, a zis acelasi lucru. Diferentele dintre management si labor. Managementul detine masinile. Labor formeaza regulile.

Acum, ideea e ca daca stii sa comunici conceptual si conectand datele si informatiile, detii mai multa putere decat managementul. O paralela cu indoctrinarea ar fi consumerismul “We’ve been taught to consume = a shortcut to happiness” (obedienta mediocra).

Legat de joburi si de angajati: “ the difference between what an employee is paid and how much value she can produce leads to PROFIT”.

Esenta productiei in masa e compatibilitatea partilor. Timp, spatiu, bani, hartii, miscare, etc – astea sunt piesele predictibile.

Ca si concluzie: the future belongs to chefs, not to cooks or bottle workers. It’s hard to buy a cookbook (filled with instructions to follow) than to find a chef book.

Anunțuri

2 gânduri despre „Seth Godin – Linchpin (1)

  1. Pingback: Linchpin (2) « Dar vai!

  2. Pingback: Vointa de putere « Dar vai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s