Cateva concepte lacaniene

Am rupt o foaie din revista Psychologies pe care mi-o luam acum ceva vreme (nu stiu ce numar) in care sunt explicate cateva concepte, ale lui Lacan.

SIMBOLICUL ne umanizeaza

Fiinta umana gandeste in 3 dimensiuni: imaginar, real si simbolic.

Imaginarul este relatia pe care o avem cu cei care reprezinta „imagini” ale noastre, cei in care ne recunoastem afectiv sau intelectual. Poate fi locul Eului, cu efectele sale inselatoare, cu iluziile sale.
Realul este imposibil de numit, este locul nebuniei.
Simbolicul este locul limbajului, al Legii, a ceea ce ne structureaza. Omul are nevoie de repere simbolice pentru a se umaniza. In momentul complexului Oedip, tatal intervine sub forma Legii, pentru a separa copilul de mama si de relatia fuzionala cu aceasta.
A IUBI INSEAMNA A OFERI ceea ce nu avem
Nu vom putea intelege niciodata insatisfactia decat daca pornim de la trilogia „nevoie, cerere, dorinta”. Nevoia: sa mancam, sa dormim, sa bem. Pentru a ajunge la stingerea nevoii, trecem initial prin fiinta mamei, deci a Celuilalt. Aceasta trecere transforma imediat nevoia in dorinta de nepotolit: nu mai conteaza ceea ce cerem, ci faptul ca Celalalt ne poate procura satisfactia. Si daca o va face, acest gest se transforma in dovada de iubire. Astfel, pentru Lacan, iubirea inseamna sa oferi ce nu ai. Iubirea dincolo de obiectul material. (moment pentru o intrebare profunda: * If you could see the whole world in one person, who would that person be? *)
NU EXISTA raport sexual
Aceasta afirmatie nu inseamna ca relatia sexuala este o himera, ci doar ca nu exista niciun raport de complementaritate intre barbati si femei: nu e decat o fantasma. Cele 2 sexe nu vorbesc aceeasi limba, nu au aceeasi placere si nu se intalnesc decat gratie iubirii – care tine locul satisfactiei sexuale…(de aprofundat, candva. Nu-s de acord :D)
EU…e un altul
Lacan adora sa-si defineasca ideile pornind de la litere. „A” vine de la Autre („celalalt”), corpul, inconstientul, limbajul, mama copilului mic, tot ceea ce ne scapa si ne determina. „Celalalt” ar putea fi parte din mine – eu, copilul, plang atunci cand vad un copil cazut. „A” mai poate fi obiectul dorintei mele de beblus, sanul mamei, privirea ei, vocea ei. Dorintele mele de Adult nu vor fi decat niste substitute ale acestor obiecte pulsionale ale primei copilarii. (altul mai poate fi si obiect intermediar)
SEDINTE IMPREVIZIBILE
Eul este o sursa de inselare si de erori. Ignoram adevaratul obiect al dorintelor, adevarul apare mereu mascat, iar noi nu suntem capabili sa il auzim. Psihanalistii lacanieini lasa spatiu clientului sa se planga, sa isi puna nefericirile pe masa. Lacanienii practia si azi sedinte scurte cu durata variabila, ce le reveleaza dorinte ascunse. Este destul de brutal si frustrant pentru client, insa ele genereaza iesirea la suprafata a conflictelor din inconstient.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s