TEDxEroilor – choices

Ce?  TEDx Eroilor

Cand? 9 Aprilie

Unde? Cinema Victoria Cluj-Napoca

Cu cine? 8 speakeri si o gazda foarte ok 🙂

Cum? Cu informatii, cu experienta si inteligenta

Cat? Cam mult cumva: de la 12.30 – 18.30

Host-ul, Constantin Trofin, extraordinar prin spitirul de prezenta, omul potrivit, la locul potrivit, si mai ales cu replicile potrivite 😀

1. Primul speaker, Dacian Palladi, consultant in management, a vorbit despre 2 sisteme de referinta in viata unei persoane: primul sistem consta in:

  1. Mostenirea genetica si  educatie

Cele doua sunt doua fundamente ale istoriei individului, care sunt regizate de 3 instante: familia, scoala, societatea. Sub influenta acestor instante, se configureaza o anumita perspectiva asupra mediului, asupra conditiei omului si asupra lumii.

2.  Un al doilea sistem de referinta e reprezentat de propriul inventar de sine. Individul priveste spre prezentul sau in functie de ceea ce a fost conditionat in trecut (individual s-a dezvoltat ca urmare a mostenirii genetice si a educatiei). Individul poate face distinctia intre ceea ce ii place si nu, sa descopere lucruri care ii fac placere, altele de care se rusineaza si teme,etc. Intrebarea care se pune este: in ce masura cele doua sisteme de referinta se aliniaza? Alfel spus, in ce masura exista goluri intre cele doua, incompatibilitati, sau dimpotriva, exista compatibilitati?

Concluzia este: sa ne vorbim noua insine cat de frecvent, sa ne vorbim si sa fim in accord cu noi insine,  sa ne luam ragazul in tihna, izolare, liniste si sa meditam la ceea ce suntem ca si coordonata a trecutului nostru si ce vom fi ca exercitiu ideatic al privirii spre viitor.

2. Prof.Dr. Florian Ioan Ștefan este unul dintre cei mai buni neurochirurgi din România.

A vorbit despre cateva calitati intrinsece meseriei de doctor, si mai ales  meseriei de medic neurochirurg, si anume: simtul artistic, viziunea in spatiu, talentul la desen. Medicul constientizeaza intai ca are doua maini si abia apoi ce poate face cu ele 🙂  “Think before, after it could be too late”.

O alta idee prezentata : Creierul e un univers in care nu poti separa organicul de spiritual.

3. Discursul doamnei Silvia Sirb, CEO la AEGON Romania nu m-a captat in mod deosebit. Ideea principalaa  fost sa invatam ca lucrurile pot fi facute following the easy way, nu doar the hard way. Fericirea noastra depinde si de a celor din jur. Daca ne axam numai pe propria persoana, in masura in care aspiram la consolidarea unei cariere, riscam sa neglijam familia. Ideea este ca dansa a reusit sa le impace si era mandra de acest lucru.

4. Corina Bucea – manager cultural la Fabrica de Pensule a vorbit despre alegeri (choices – tema conferintei de altfel)

Optiunile exista intotdeaua, depinde ce atitudine adoptam in fata lor. L-a citat pe Camus  “Viata e suna alegerilor pe care le facem” (in mod constient sau inconstient). Suntem frecvent pusi in dilema de a accepta lucrurile asa cum sunt  si intre responsabilitatea asumata de a le schimba.

Cantitatea optiunilor e invers proportional cu sentimentul de libertate personala.

Suntem coplesiti de cantitatea alegerilor pe care trebuie sa le facem zilnic. Multitudinea informatiilor care ne bombardeaza zilnic si mai ales dificultatea alegerii celor mai relevante  dintre ele, precum si alegerea actiunilor in baza informatiilor pe care le detinem produce stari de anxietate, frustrare su regert.

Suntem condamnati la libertate, cum ar spune Sartre. Iata, liberatatea ca povara, ca povara a alegerii. In incheiere a punctate faptul ca cele mai importante alegeri sunt de regula, simple (nu subscriu acestei pareri) iar existent prea multor optiuni creeaza efectul secundar de blocj mintal s asteptari irealist de mari.

Ca si concluzie: spontaneitatea si intuitia sunt esentiale in alegerile cu adevarat importante pe care le facem.

5. Prof. univ. dr. Daniel David a tinut discursul serii 😀

A spus ca a raspuns provocarii, fapt pentru care si-a structurat discursul pe o tema sensibila si cu adevarat controversata: cea a liberului arbitru si a deciziilor libere.

Discursul dansului a pornit cu o afirmatie socanta: ideea alegerilor este o iluzie.

Discursul dansului a urmarit un plan ce cuprindea:

Teza: liberal arbitru e o parte a realitatii

Antiteza: liberul arbitru e dor o iluzie construita de mintea umana

Comportamentul e exprimat de ideile si scopurile si dorintele noaste. Intrebarea este: pot genera acestea comportamentul? De fapt, mintea, ca si “constructor” de realitati e cea care creeaza si iluzia liberului arbitru.

Constructia cauzalitatii, fizice si emotive. Spre exemplu: o imagine in care vedem (interpretam) un iepure si apoi o  rata, o alta imagine in care vedem o fata tanara si/sau o batrana. In acelasi stimul, gasim ceea ce vedem ca realitate. Realitatea difera astfel fata de ceea ce avem noi in minte.

Comportamentul e exprimat de ideile si scopurile si dorintele noaste. Intrebarea este: pot genera acestgea comportamentul? De fapt, mintea, ca si “constructor” de realitati e cea care creeaza si iluzia liberului arbitru.

Constructia cauzalitatii, fizice si emotive. Spre exemplu: o imagine in care vedem (interpretam) ceea ce sugereaza o imagine (un iepure) si apoi  rata. In acelasi stimul, gasim ceea ce vedem ca realitate. Realitatea difera astfel fata de ceea ce avem noi in minte.

Un exemplu de cauzalitate fizica: ceea ce interpretam noi ca fiind rasaritul si apusul soarelui)

„Atunci când lumina albă întâlneşte atomii de oxigen şi azot din atmosfera Pământului, componentele sale de frecvenţă înaltă, asociate culorii albastre, se ciocnesc cu electronii care orbitează în jurul nucleelor atomilor  de azot şi oxigen. Acest lucru face ca lumina de frecvenţă înaltă din spectrul vizibil să fie împrăştiată în toate direcţiile. Este vorba de componentele luminii albe din zona culorilor violet, indigo şi albastru a spectrului vizibil. Acestea sunt culorile reflectate de atomii din componenţa atmosferei terestre şi, în consecinţă, aceste nuanţe dau şi culoarea cerului, aşa cum îl percepe ochiul uman.” Sau o alta cauzalitate fizica e parerea conform carora credem ca cerul e albastru.

Legat de cauzalitatea emotionala: Sotul e deprimat (efectul) pentru ca i-a murit sotia (cauza). Ideea este ca sotul nu este deprimat fiindca i-a murit sotia, ci pentru ca interpretarea produsa de moartea sotiei (cu toata paleta de stari: diferita trairi, emotii, sentimente) a ceea ce a reprezentat sotia lui pentru el ii provoaca sentimente de tristete.

Concluziile si limitele argumentarii:

–  Construim povesti care sa ne explice comportamentul (un experiment: se iau 5 perechi se sosete de aceeasi culoare, textura, model si se aseaza pe o masa. Subiectii trebuie sa aleaga 3 dintre cele de pe masa. Se constata ca cei dreptaci, in proportie de 90% vor alege perechile se sosete din partea dreapta. Intrebati fiind de ce le-au ales pe cele din partea dreapta, majoritatea vor inventa motive: aveau o culoare mai interesanta, erau mai fine, etc :)))).  Diferenta consta in faptul ca in modelul lui Wagner model ce apartine psihologiei experimentale se diferentiaza fata de conceptiile teologice, filosofice ale liberului arbitru, care nu sunt fundamentate, care nu au nici un argument care sa stea la baza lor. Daca ar fi asa, le-am putea demonstra validitatea.

– Ideea conform careia gandirea induce un anumit comportament, sau gandirea unei anumite actiuni sta la baza comportamentului. De ex: copilul nu constientizeaza regulile de limbaj (regulile gramaticale, sintactice, morfologice atunci cand vorbeste ( dar procesul vorbirii e unul  constient)

– Unde exista liberul arbitru? Daca Dzeu stie ce voi face maine, atunci cat de liber sunt eu sa iau acea decizie maine?

– Legat de modificarea comportamentului unei personae, domnul profesor spunea ca degeaba insistam pe aceleasi chestiuni: “Nu mai manca x”, “Nu mai bea”, “Nu mai fuma”, fara a veni cu argumente in sprijinul acelui indemn (descrierea altor perspective care decurg din actiunile respective. Daca faci actiunile astea, se intampla asts si asta samd. Prezentarea consecintelor ce decurg din actiunile pe care le intreprindem e esentiala. Ma rog, asta ar fi, cum a spus si dansul, tema pentru un alt discurs.

Acum, legat de modificarea comportamentului, sau mai degraba legat de ce e realitatea, am vazut aseara o parte din filmul (What the bleep do we know). Am citit si acest rezumat al filmului.  Ar fi fost interesant de aflat opinia domnului profesor despre acest film si in ce masura ar mai fi sustinut ca liberul arbitru e o iluzie 🙂

6. Tudor Giurgiu -presedintele TIFF-ului ( al carui discurs l-am cam ratat fiind intr-o pauza prelungita de masa 😀 ) a vorbit despre cat de important e sa asculti si sa respecti alegerile celor cu care vorbesti.

7. Dragos Bucurenci-> președintele Asociației MaiMultVerde

A vorbit despre neincrederea funciara in capacitatea de a ne schimba destinul.  Lumea poate fi salvata prin acumularea de gesturi marunte, simbolice, semnificative, gesturi din compasiune. Schimbarea in lumea in care traim provine de la fiecare dintre noi, in mod individual. Peste ani, vom putea spune ca tot ceea ce a depins de noi am facut. Mi-a placut discursul, scurt, la obiect.

8. NICU ALEMAN – Business etiquette

Eticheta e modul de a ne comporta decent in preajma celorlalti. Eticheta e o modalitate de comportament acceptabila intr-o anumita situatie.

Etichette se refera la arta de a ne purta in business si provine inca de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, cand exista un anumit cod al onoarei si al tinutei.

–          Nu stim sa ne imbracam adecvat (mai ales barbatii)

–          Nu avem simtul masurii (mai ales barbatii)

–          Problema de igiena

–          Punctualitate (mai ales femeile)

–          Corespondenta scrisa si vorbita

Dar cine ne invata toate astea? Din carti invatam, de la oameni. Eticheta tine astfel, am putea spune si de codul bunelor maniere, considerate unul din best sellerele din Romania. Meanwhile, puteti vizita comunitatea BUNE MANIERE.
De ce e important sa le invatam? Pentru ca:

–  Ni se deschid usi

–   Vom fi acceptati in mediu

–  Vom fi mai increzatori

La final a fost un video destul de ciudat : „Shaking hands spreads more germs than kissing”

Alte video-uri TEDx vizionate la TEDx Eroilor:

http://www.ted.com/talks/lang/eng/keith_barry_does_brain_magic.html

http://www.ted.com/talks/lang/eng/keith_barry_does_brain_magic.htmlAnunțuri

2 gânduri despre „TEDxEroilor – choices

  1. Pingback: Ce-am facut in 2010 si 2011 « Dar vai!

  2. Pingback: Iaurturile probiotice « Dar vay!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s