Scurta istorie a Sibiului si cum l-am gasit in 2010

Am dat intamplator, cand scormoneam acasa printr-un sertar, peste CD-ul cu pozele din liceu (a 12-a), de la banchet si cu Sibiul. Adica Sibiul din 2004.

Schimbat fata de cume acum, totusi ma regasesc mai bine in peisajul din 2004. Mi-e cam necunoscut Sibiul acum. Nu-l mai recunosc. Cred ca m-as pierde (aici e valabil si pentru Cluj. Simt de orientare puternic dezvoltat) daca m-as departa foarte mult de casa, in diverse cartiere. Totusi, mi-e cunoscut Cimitirul, Calea Dumbravii, zona pana la Muzeu sau chiar Cisnadioara, Rahovei, Mihai Viteazu, centru, Piata Mare, Piata Mica, zona liceului, Bdul Vasile Milea si pe la Gara cateva stradute, ba chiar si din Strand si o strada din Turnisor. Sa nu uit nici de Valea Aurie (strada cu bisericuta, Ludos, strada unde stateau Iulia si Calin) si cateva stradute din zona pietei Cibin. Mai e parcul Sub Arini, dar asta intra deja in zona de langa casa. Revin acasa, uh cerc vicios virtuos. I love Sibiu, dar I love more, Cluj :d

O reamintire din cand in cand e mereu binevenita.

Totusi, sa nu devin paseista, revin in 2010 ca si asa n-a mai ramas mult din el. So, here you are, Sibiul in 2010 (septembrie). Poze secsi, facute de joan.

Si acum, revenind in trecut (clasa a 9-a), cateva informatii utile, pe care i le-am scris si lui Andrei. Un pasaj nemaiminunat de la optionalul de Istoria Sibiului cu si mai nemaiminunatul profesor Horia Bozdoghina.

Din el citez mai jos 😀

„Primii colonisti sasi s-au stabilit in sudul Transilvaniei la mijlocul sex al XII-lea. Acestia au pus bazele primelor asezari rurale in zona Sibiului. La sfarsitul secolului al XII-lea, documentele atesta existent unei asezari cu numele de Cibinium, ca apoi sub numele de Villa Hermani. Initial, aceasta localitate era una rurala. Primele locuinte au fost construite pe malul Cibinului de-a lungul actualelor strazi Faurului si 9 Mai. Ulterior, datorita pozitiei geografice ce permitea patrunderea spre tinuturile de la dus de Carpati, dar si a patrunderii altor colonisti, Villa Hermani incepe sa se dezvolte, devenind asemenea unui oras. La inceputul sec. al XIII-lea se construiesc noi case, lacasuri de cult catolice si primele fortificatii. In anul 1241, Sibiul sufera mari distrugeri ca urmare a atacurilor mongolilor.

[…]

In anul 1326, Sibiul este pomenit ca asezare urbana sub numele de Civitas Hermani. Transformarea Sibiului din asezare rurala in asezare urbana trebuie privita ca o consecinta a cresterii economice inregistrata in urma adoptarii de catre sasi a unor meserii precum mestesugaritul si negotul.

Dupa anul 1326 putem afirma ca Sibiul era o asezare urbana amintita in documente sub numele de Civitas Hermani. Incepand cu sec. al XIV-lea, Sibiul a inceput sa intretina relatii economice cu Tarile Romane. Raporturile comerciale cu Tara Romaneasca au fost facilitate de asezarea geografica a Sibiului. Legaturile Tarilor Romane cu principalele state din centrul Europei se faceau pe Valea Oltului si prin Sibiu„.

[…]

Din contemporaneitate (adica de alaltaieri), puteti admira bradul din Piata Mare. Simplu, remarcabil. Fara zorzoane.

Anunțuri

Un gând despre „Scurta istorie a Sibiului si cum l-am gasit in 2010

  1. Pingback: N-a fost iarnă în Sibiul lui decembrie 2011 dar a fost în Cluj « Dar vai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s