Time management – life control

Am revenit, dupa secole 😀

Gazde nemaiminunate la training-ul organizat de Empower pe care l-am castigat printr-un argument foarte bun: Ionut Ciurea si invitatul (trainer) Cristian Carstoiu

Mi-a placut cum a inceput: stiti, conceptul de time management nu exista, el e doar o eticheta a ceea ce mai amplu se numeste life control. So, time management neexistand, nu putem tine training despre asa ceva 😀
O sa mentionez cateva idei din training care mi-au placut.

Orice informatie pe care o aflam, respectiv orice activitate care intra in campul nostru de atentie poate fi o oportunitate, respectiv o chestiune indiferenta. Una ne « afecteaza », alta nu.

In contrast cu mecanismul de sortare si analiza pe care il presupune planificarea – spontaneitatea si creativitatea sunt  rezultatul neplanificarii. Spontaneitatea si creativitatea pot fi elemente constitutive din procesul pe care-l reprezinta realizarea unei anumit task, insa pana la executie. Asta imi aminteste de un workshop de la facultate la care a vorbit Calin Crainic, de la Vitrina Advertising – demarcatia dintre ideea creativa si ideea executionala. Zicea ca ideea creativa trebuie sa ramana constanta in timp. Executiile sunt implementarile, incarnarile ideilor creative. Creatia (ceea ce e neplanificat, modificarile, etc) intervenind peste executie creeaza o catastrofa.

Bun, acum, planificarea trebuie facuta astfel incat sa determine actiunea. Altfel e useless. Planificam ceva, deci automat inscriem acel ceva pe harta timpului, la o data anume, la o ora (interval orar anume). Planificarea e primul segment din proces. Obiectivul planificarii (si planificarea e un obiectiv) e sa creeze finalizarea procesului (proces care creeaza actiunea).

Despre incheierea unui proces

Exemplu  de incheiere a unui proces: condusul : la inceput, primele ore sunt horror, efortul este maxim. Apoi, in urma orelor, iei permisul (teoretic, in my case :)), obtii experienta de condus (si ce-i cu asta?), deci totul devine mult mai simplu. Conduci din reflex.

Concluzia paradoxala : cu cat efortul a fost mai mic, cu atat performanta a fost mai mare.

In acest caz condusul e un proces incheiat (1. DEFINITIV – atunci cand inceteaza sa te mai preocupe, cand devine transparent pentru alte preocupari ( un mijloc care satisface alte obiective). Cristian mai spunea ca un proces mai poate fi incheiat in mod 2. PROVIZORIU si 3. AUTOMAT.

Conceptul de control

Controlul e capacitatea de a incheia procese. Cat de des avem procese incomplete? De cate ori incepem ceva si nu ducem la bun sfarsit ? Intrebare din training : Poti sa faci ceva maine ? Ce repezinta maine de fapt ? Maine, saptamana, luna viitoare, anul viitor ?

Raspuns : Ceea ce (probabil) vei face fara sa creezi o ocazie pentru a face (fara a planifica deci). Niciodata n-o sa poti face tot ce-ti doresti  daca nu-ti vei crea ocazia ca sa le faci. Legat de trecut nu vorbim. E trecut 😀 Ceea ce am facut am facut, ceea ce fac, face parte dintr-un plan pe termen lung.

Cum stau lucrurile in practica :

–          Actioneaza asupra a ceea ce ai de facut

–          Planifica-ti munca si planificarea muncii 😀

–          Daca ai de gand sa faci ceva, planific-o

–          Apuca-te de ea si du-o la capat !

–          Nu spune « am prea multe de facut »

–          Nu ai decat 1 singur lucru de facut, o data (multitasking-ul = un mit :D))

–          Ceea ce ai de facut exista in cadrul ocaziilor de a-l face

Sorteaza ce vrei sa faci si arunca ce nu vrei. Despre luarea de decizii, Cristian a spus asa : E mai sanatos  sa amani decizia cat mai mult timp posibil pentru a fi sigur ca ceea ce urmeaza sa decizi e in consens cu scopul si cu dorintele tale.  50% din oameni iau obligatia drept optiune, iar 50% iau optiunile drept obligatie. Prioritar se face ceea ce e planificat dinainte (smart one :D)

Sotarea a ceea ce faci acum si ceea ce nu faci niciodata, in functie de informatiile relevante e foarte utila. Exploateaza timpii morti. Ex: pe autobuz, metrou, poti sa citesti. Ai de asteptat la coada, nu sta pur si simplu, mai bine ti-ai gasi ceva util de facut (bati din picior. Glumesc)

Ceea ce nu faci niciodata (da, exista si asa ceva :D) ) sunt lucrurile pe care le-ai trecut in cosul de gunoi al existentei tale. Se recomanda revizuirea lor la 2-3 saptamani.

Despre stress : o stare subiectiva vizavi de o consecinta. Pentru a evita situatiile stresante, e nevoie sa te educi : rigoare si disciplina. Ca-n armata. Oarecum. Trebuie sa creezi ocazii care sa fie conforme cu lucrurile importante pentru tine. Reizuieste-le la sfarsitul saptamanii care urmeaza.

Exercitii – jurnal de activitate

Pornind de la ideea ca nu poti imbunatati o performanta daca nu stii de unde pleci, un jurnal de activitate iti ofera posibilitatea sa iti gestionezi mult mai bine timpul, avand ocazia sa « calculezi » exact cat timp aloci fiecarei activitati (verifici mailuri, dai telefonae, ai intalniri, etc).

O zi are un numar finit de ore, ore in care e imposibil sa ai timpi morti, timp pentru nevoile personale (asta e timpul sponan cu care m-a tot intepat Cristian la training) O zi trebuie incheiata inainte de a incepe. Legat de spontaneitate, m-a linistit remarca lui Cristian: e mai usor ca un om spontan, creativ sa devina riguros, mai organizat, decat unul rigid sa devina un spontan. Mda :))

Crearea de obiective personale

Cristian a mai vorbit  de obiectivele stabilite pe un an, pe 10 ani, despre early retirement (asta a fost smart), despre cat de important e sa inveti sa evaluezi durata proiectelor si planificarea lucrurilor la « distanta ». Moment de citat: „Oamenii supraestimeaza ce pot face intr-un an si subestimeaza ce pot face in 10 ani” – nu stiu pe cine a citat.

Despre microplanificare :

Microplanificarea reprezinta crearea unui proces, descompus in pasi mai mici care de  cele mai multe ori ne ajuta pentru indeplinirea unui obiectiv.

 1. Alege activitatea tipica (repetitiva)
 2. Ce pasi o compun ? In ce ordine ?
 3. Cat timp dureaza fiecare pas ?
 4. Ce factori limitativi ai ? ( volum nerealist de sarcini, limitari psihologice,  randament propriu)

Pentru fiecare punct/intrebare din cele 4, raspunsul ne va ajuta pentru o mai buna estimare a timpului si setarea unor obiective realizabile. Invatam astfel cat timp ne ia pentru a indeplini un anume obiectiv, ca obiectiv marunt din alt obiectiv mai mare.

Un obiectiv e o suma de activitati indeplinite (smart si asta) . Suma de task-uri atinse = obiectiv indeplinit.

Exercitiu despre crearea de timp :

–          De cat timp ai nevoie in plus ?

–          La ce poti renunta ?

–          Ce nu-ti aduce nici un beneficiu ?

STOP/LESS/KEEP/MORE/START – pe baza de lista. Sortati activitatile in functie de cuvintele astea 😉

 

Planificare si agenda :

Agenda e de fapt interfata de schimb intre tine si realitate. Ceea ce doresc sa fac trebuie sa existe in agenda. N-am agenda inca. O sa-mi cumpar.

Meanwhile, urmeaza un post creativ (sper) pentru concursul organizat de Blue Air 🙂

 

Anunțuri

6 gânduri despre „Time management – life control

 1. Pingback: REWORK de Jason Fried si David Heinemeier Hansson, o carte care poate fi ignorata dar pe propria raspundere | Dar vai!

  • Ma bucur 🙂 Si mie mi-a fost foarte util. A fost asa un energy booster si dupa mai bine de un an pot sa zic ca a avut rezultate asupra mea 🙂 (mai prost stau cu somnul, nu cu timpul, dar nah, fiecare cu ale sale 🙂 Nu dorm pentru ca nu vreau, asta e concluzia mea :))
   Cu placere 😉

 2. Pingback: Evenimente din Decembrie « Dar vai!

 3. Pingback: Ce-am facut in 2010 si 2011 « Dar vai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s