Constanța imaginii

Pentru ca am ramas cu ideea asta inainte sa plec in vacanta, iata, revin cu un post dedicat lui Winnicott, si unei idei preferate, abordate de el : constanta imaginii. Cumva legat de obiectele tranzitionale 😀
Am rasfoit in urma cu vreo cateva zile din nou “Sex, shopping si un roman” de Alain de Botton, si am ramas setata pe un pasaj impresionant :
« Sentimentul existentei mamei dureaza x minute. Daca mama este plecata mai mult de x minute, imaginea paleste, si odata cu ea si capacitatea copilului de a folosi simbolul uniunii dintre ei. Copilul sufera, dar suferinta este curand curmata pentru ca mama se intoarce in x+y minute. In x+y minute, copilul nu este afectat. Dar in x+y+z minute, copilul este traumatizat. In x+y+z minute, intoarcerea mamei nu mai vindeca starea modificata a copilului. Trauma implica faptul ca acel copil a suferit o intrerupere in continuitatea vietii… »
or reading :P

Fac analogie cu situatiile in care vad pe strada mame cu carucior in care copiii urla din te miri din ce cauza, mame care continua sa se plimbe seren ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. E normal sa planga, zic ele. Nu-si fac prea multe probleme. N-au timp sa mai gandeasca. Doar asta fac copiii, mai ales cei foarte mici: mananca, dorm si plang.
Sau, mai e situatia in care copilul plange noaptea iar mamei ii e lehamite sa se se mai ridice din pat sa-l
« verifice» pentru ca e obosita, si nah, poate sa planga ca oricum o sa adoarma si nu prea are ce-i face la 4 dimineata. Ma impresioneaza aceste mame mai ales prin prostie, superficialitate si indiferenta.

Despre tati: imi plac tatii pe care-i vad de mana pe strada cu copii. Ori ii plimba, ori ii duc la gradinita, ori le cara in cealalta mana jucaria sau hainuta.
Sa ai un copil e probabil dificil, dar, cu siguranta e si distractiv, sagetatoreste vorbind 😀

Extrapoland copiii, constanta imaginii e de fapt un liant intre doua persoane. Constanta imaginii e data de suma tuturor experientelor furnizate de/cu o anumita persoana. Incomparabil cu orice altceva.

I love Winnicott (dar si Botton). Recomand calduros „Sex, shopping si un roman” 😉

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s