Frantuzoaicele nu se ingrasa

O carte de la RAO – by Mireille Guiliano. Bestseller international zice pe coperta. Secretul mancatului de placere. Bun. „Pornografie culinara”. Viagra culinara. Whatever…

Intai concluzia: frantuzoaicele nu se ingrasa. Dar asta nu e un adevar genetic, ci mai degraba unul cultural. Se bucura si savureaza alimentele. Masa e in sine o traditie, un ceremonial, daca vreti. Mananca putin si des. Putin si natural. Niciodata pana la ghiftuire. Iata, calitatea in detrimentul cantitatii. Sezonalitate si asezonare. Frantuzoaicele mananca de placere. Nu tin regim alimentar. Se gandesc la lucrurile bune pe care pot sa le manance, nu la cele pe care sa le evite😉 Good point😀 Lucky me ca locuiesc langa piata de unde-mi pot lua chestii oricand😀

Incepem asa: cu un inventar alimentar. Notati ce mancati si identificati alimentele in exces, ca inamici ce trebuie redusi (redusi, deci nu eliminati neaparat, atata vreme cat pot fi substituiti). Un alt trick : nu stocati
« inamici » in casa. Autoarea face printre altele, elogiul apei, al iaurtului, pestelui, al fructelor si legumelor proaspete, elgogiul vinului, ciocolatei si sampaniei. Totul cu masura (aviz ursuletilor, si purcelusilor – genul pufosilor. Idem, variantelor feminine). Mersul pe jos, urcatul scarilor, plimbarile in ritm « alert ». Toate acestea contribuie la un stil de viata sanatos.

Ce mai mancam: eu sunt fan ciuperci, fructe de mare, fan somon, pui, fan nuci, fan rom – in desert😀, fan linte, mazare, fan fructe, legume, fan condimente (de la Fucks :D): curry, ghimbir (mai ales cu pui, carne si legume), patrunjel, rozmarin, cimbru, menta, busuioc, foi de dafin, marar, chimen, scortisoara si restul :)) Of, vay, prea lunga lista
Ca bauturi…apa si vin, clar😀 Next: sampanie😀 Unii ar mai zice tequilla sau vodka orange. Ar minti, cu siguranta.Nu beau eu asa ceva.
Ce mai mancati interesant…in afara de fripturi, sarmale, mici, gratare?

Mai jos, cateva retete din carte. Le bifez. Sunt pe teuxdeux list😀

Supa de praz magica

Ingrediente : 1 kg de praz
Portie pentru 1 persoana, pentru weekend
Preparare: Curatati prazul si spalati-l bine ca sa scapati de nisip si pamant. Taiati putin din partea verde-inchis, lasand toata partea alba si o idee din cea verde pal. Pastrati plusul de verdeata pentru supa.
Puneti prazul intr-o oala mare si acoperiti cu apa. Dati in fiert, apoi continuati sa fierbeti la foc mic 20 pana la 30 de minute. Strecurati lichidul si puneti-l deoparte. Puneti prazul intr-un castron.
Tip : la masa, sau oricand va este foame, mancati praz, ½ cana o data. Stropiti-l cu cateva picaturi de ulei de masline extra-virgin si suc de lamaie. Adaugat cu zgarcenie sare si piper. Daca vreti, presarati patrunjel tocat.

Supa de linte

Ingrediente : 300 de grame de linte, 120 de grame praz, doar partea alba, spalata si tocata, 120 grame telina, spalata si tocata, 120 de grame telina, spalata si tocata, 120 grame de morcovi, spalati si tocati, 1 ceapa impanata cu cuisoare, 1 frunza de dafin, sare si piper proaspat macinat, 4 crenvursti de calitate, 2 linguri de unt, 2 linguri faina

Puneti lintea intr-o oala de supa si adaugati 3 litri de apa ; dati in fiert
Adaugati toate legumele si condiemntele. Fierbeti 1 ora. Cand a trecut timpul de fierbere, taiati crenvurstii in bucatele groase si sotati-i intr-o lingura de unt. Adaugati-i la linte. Untul ramas se topeste cu faina si se pune in supa ca sa se ingroase. Gustati si mai condimentati inainte de a o servi.

Pui au champagne
Ingrediente : 4 bucati de pui (cu piele si os), sare si piper, tarhon sau combru, 1 hasme taiata in patru, 1 cana sampanie (se recomanda Veuve Clicquot Yellow Label Brut)

Preparare : Se pune pieptul de pui intr-o tigaie si se asezoneasca. Se toarna ½ cana sampanie peste piept. Se face un buzunar in fiecare piept si se introduce cate un sfert de hasme. Se prajeste pieptul pus cu pielea in jos 3 minute, pana aceasta devine maronie. Se intoarce si se mai prajeste 5 minute pe partea cealalta.
Se scoate puiul din tigaie, se stropeste cu sosul de la prajit si se adauga restul de sampanie. Se potriveste cuptorul la 250 de grade si se coace puiul 30 de minute, stropind cu sos o data sau de doua ori. Se serveste pe orez brun. Ciupercile sote dau o nota aparte si merg de minune cu sampania. (Intr-o tigaie incalzita, se pune putin ulei de masline, apoi ciupercile curate, taiate mare, si se lasa cateva minute pe foc. Se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, salvie proaspata, se asezoneaza dupa gust, si se pune 1 lingura de unt). Se pune sosul de la gatit peste pui si orez. Serviti restul se sampanie (cam 6 pahare) la masa.

Tagliatelle cu lamaie (pentru 4 persoane)

Ingrediente : 350 g tagliatelle, 4 lamai, 1 lingura ulei de masline, 180 g smanatana groasa, 120 parmezan, sare si piper proaspat macinat

Preparare : Pastele se fierb al dente in apa sarata. Se scurg. In timp ce fierb pastele, se rade coaja lamailor, apoi se storc si se opareste sucul unei lamai. Se incalzeste uleiul de masline in tigaie si se fierbe la foc mic 2 minute. Se adauga smantana si se da in fiert ; se toarna smantana si se da in fiert ; se toarna sucul de la lamaie oprit si se da inca o data in fiert. Cand smanatana incepe sa se ingroase, se adauga parmezanul, se condimenteaza dupa gust, se amesteca bine si se lasa inca 1 minut pe foc. Se adauga pastele scurse si se amesteca. Se servesc imediat.
Ce mod bun de preparare a pastelor. Fara grasimi. Foarte bune cu sos de rosii cu ceapa si cimbru sau un sos de busuioc.

Conopida gratinata (pentru 4 persoane)

Ingredinete : 1 conopida de marime medie, 2 cesti de lapte, ½ lingurita sare, 1 ou, ½ ceasca branza rasa (parmezan sau un amestec de 2 feluri), 1 lingura de unt, sare si piper proaspat

Preparare : Se curata conopida, se desface in buchetele si se fierbe in lapte si sare pana se inmoaie (10-15 minute). Se scoate, se pastreaza 1/3 cana lapte.
Se pun buchtelele intr-un vas de copt uns cu putin unt. Se adauga branza si se pune peste conopida. Se adauga sare si piper. Se pun bucatelele de unt.
Se coace pana devine maronie si « bolboroseste ». Se serveste fierbinte.

Piersici la gratar cu cimbrisor (pentru 4 persoane)

Ingrediente : 4 piersici, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita de miere, ¼ lingurita de esenta de vanilie, 4 crengute de cimbrisor taiat mare

Preparare: Se spala piersicile, se usuca, se taie in jumatati si se scot samburii. Se pun jumatatile de piersici intr-o tava. Se amesteca uleiul de masline cu mierea si esenta de vanilie si se pune peste piersici. Se presara cimbrisorul. Se marineaza 20 de min, introcandu-le o data si punand sos peste ele.
Se coc sau se frig pe gratar piersicile marinate, 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand sunt fragede, dar nu moi. Se servesc imediat, simple sau cu o cupa de inghetata de vanilieAm o problema cu vanilia :))

Père coapte cu scortisoara (pentru 4 persoane)
Ingrediente : 4 père Bosc, sucul de la 1 lamaie, 1 lingura de zahar amestecat cu ¼ lingurita de scortisoara, 2 linguri de apa (sau 2 linguri tuica de père sau 2 linguri Muscat Beaume de Venise)
Preparare : Se curata de coaja, se taie in sferturi si se feliaza subtire fiecare para, pe rand, si se pun feliile intr-o cratita inalta de 15 cm. Dupa de se aseaza toate feliile, se stropesc cu zeama de lamaie si se presara din amestectul de zahar cu scortisoara.
Se pune la foc potrivit, pana da in fiert, apoi se acopera si se lasa la foc mic, pana cand perele sunt fragede, dar nu moi. Se servesc caldute.

Ananas la gratar (pentru 4 persoane)

Ingrediente: 4 ½ felii de ananas de 2 centimetri grosime (proaspat si cop, zeama de la 2 lamai, 2 linguri de miere, piper proaspat macinat
Pregatire: Se cresteaza fiecare felie de ananas cu un cutit ca sa arate bine dupa ce se pune pe gratar. Se prajeste pana cand anansul capata o frumoasa culoare caramel, dar atentie, sa nu-l ardeti.
Intr-o tigaie mica, se fierb 2-3 minute zeama de lamaie si mierea. Se lasa sa se raceasca, se auaga piper dupa gust si se stropesc feliile de ananas. Se servesc imediat simple sau cu o cupa de inghetata de verbina.
p.s : inghetata se poate inlocui cu branza de capra sau ricotta. Nu veti mai avea combinatia aceea dulce-suculenta-iute, dar aroma de piper va fi mai pregnanta, iar combinatia branza-ananas e f placuta

Tarta cu prune fara aluat (Clafoutis)
Aceeasi reteta e valabila si pentru cirese, mere, pere sau smochine.
Ingrediente: 12 prune, 1 lingura de zeama de lamaie, 1 lingura de zahar, ¼ lingurita de scortisoara, 1 lingurita de unt.
Preparare: Se spala prunele si se tai in sferturi. Se pune zeama de lamaie si se lasa la marinat 10 minute. Se amesteca zaharul cu scortisoara. Se topeste untul intr-o tigaie de teflon si se adauga prunele. Se presara amestecul de zahar cu scortiosoara. Se tin pe foc mic pana se inmoaie, dar nu foarte mult timp (putin al dente este cel mai bine). Se serveste la temperatura camerei, cu sau fara inghetata.

Pere fierte (pentru 4 persoane)
Ingrediente : 2 cani de Muscat Beaumes de Venetia, ½ cana de zahar, 2 linguri suc de lamaie, 4 père curatate, taiate in jumatati, fara cotor, 4 cupe de inghetata de vanilie

Preparare : Se da in fiert vinul si zaharul intr-o cratita mare. Se face focul mic si se fierbe inca 5 minute. Se adauga sucul de lamaie si perele. Se fierb 10 minute la foc de la mediu mic. Se racesc si se refrigereaza. Inainte de a le servi, se aduc perele la temperatura camerei. Se adauga o cupa de inghetata de vanilie la fiecare portie.

Accept completari (dar cu gust😉

6 gânduri despre „Frantuzoaicele nu se ingrasa

  1. Pingback: Cină romantică (ratată) de Sf Valentin la restaurant în Bucureşti « Dar vai!

  2. Am ajuns din intamplare p-aici, cautand o informatie. Am o curiozitate, pornind de la concluzia ta cu frantuzoaicele nu se ingrasa. De cand n-ai mai fost prin Franta ? De vreo 4 ani de cand locuiesc pe-aici, cu dese incursiuni in Paris, Normandia si Bretania, pot spune ca la vreo 10 frantuzoaice, cam 7 sunt supraponderale sau chiar obeze. Si nu mananca deloc ciugulind des. In familie sau pe strada, infuleca serios, de cel putin trei ori pe zi, le lipseste doar ciorba sau supa din meniu, iar pe strada rontaie toate porcariile alea de fast-food posibile. So, concluzia e ramasa din mitologia frantuzoaicei din filme, promovata acum o suta de ani de Audrey Hepburn, care nu era deloc frantuzoaica… In rest, da, retetele sunt ok. Mai putin pastele cu lamaie, fiindca smantana se taie deseori. Numai bine.

    • Nu am fost in Franta pana acum, dar voi ajunge si atunci o sa vad cu ochii mei cum sta treaba :)))
      Postul meu se vrea a fi o recenzie a cartii „Frantuzoaicele nu se ingrasa”.
      Stiu ca Audrey Hepburn nu era frantuzoaica. Mersi de comment😉

  3. pai n-a zis nimeni sa aduci peste :)) dap. covrigii sunt cei mai buni. pe alocuri pufuleti, cate un croissant, niste grisine si cat de multa apa. ah, fructe, iaurt, what else…hmmm…salata in caserola😀 ah si inghetata cu rom si stafide😀 (daca ai de unde sa cumperi :P)

  4. oh damn, numai de as avea timp sa si mananc atat de natural pe cat as vrea, hmmmmm
    dar cum la munca mi-i destul de aiurea sa aduc peste, ca deh, il ador dar de mirosit tot miroase, ma rezum la covrigi and stuff :((

  5. Pingback: Gazpacho « Dar vay ~life's stormy aspects~

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s